fbpx

Algemene voorwaarden voor affiliate websites

Wist je dat er ruim 22.000+ affiliates in Nederland zijn? Natuurlijk is lang niet elke affiliate actief en succesvol, maar dit zijn een hele hoop affiliates. En die hebben natuurlijk allemaal één of meerdere websites.

Startende affiliates

De starters zullen niet snel denken om het professioneel aan te pakken, die beginnen liever gewoon eerst met een focus op content en commissies. Het (laten) ontwikkelen van een website is vaak al een hele klus.

Maar naarmate je als affiliate meer begint te verdienen en er telkens meer commissies binnenkomen, kan het verstandig zijn om toch ook naar de juridische kant van je affiliate website te kijken.

Want hoe zat het ook alweer?

Affiliates zijn een soort ‘doorgeefluik’

Als affiliate ben je een soort doorgeefluik, je krijgt bezoekers op je website en je ‘geeft’ ze als het ware door aan de verkopende partij waarvoor je reclame maakt. In ruil voor een leuke vergoeding natuurlijk, want je doet dit niet zomaar.

De klanten die je aanbrengt bij de verkoper zijn hopelijk altijd tevreden, maar mochten ze dat niet zijn dan is de kans aanwezig dat ze bij jou aankloppen. Jij hebt ze tenslotte doorverwezen, toch?

Daarom is het belangrijk dat jij als affiliate niet zomaar onwaarheden verkoopt op je website.

Je mag iets niet beter doen voorkomen dan het is of dan de verkoper zegt dat het product kan.

Je kunt dan zelfs aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade of gemaakte kosten van de verkoper. En geloof mij: als dat juridische kosten zijn dan kunnen die snel oplopen.

Voorkomen is beter dan genezen

Daarom is voorkomen ook altijd beter dan genezen, je kunt juridische problemen namelijk vrij eenvoudig voorkomen door je gewoon aan de regels te houden.

Maar zelfs wanneer jij je keurig aan de regels houdt, kan het zijn dat iemand bij jou aanklopt.

Daarvoor kun je algemene voorwaarden op je affiliate website opnemen.

Hierin staat beschreven wat je doet en hoe je handelt.

Algemene voorwaarden worden door vrijwel elk bedrijf gebruikt en zijn een manier om te professionaliseren.

Algemene voorwaarden verplicht?

Naarmate jij als affiliate meer gaat verdienen en gaat opschalen, zul je waarschijnlijk ook willen gaan adverteren.

Grote partijen als Google en Meta (voorheen Facebook) stellen het wel verplicht als je via hun wilt adverteren. Je moet bepaalde juridische documenten op je website hebben staan.

Waar je zonder algemene voorwaarden er vaak nog wel mee wegkomt, zijn er andere documenten die je vaak wel echt nodig hebt.

Daarover in een volgend blog meer.